Rychlého občerstvení je nepřeberné množství. Přemýšlíte nad změnou? Máte rádi italskou kuchyni nebo ty nejlepší bramborové hranolky? Seznamte se, a hlavně ochutnejte Poe Poe! Doporučuje Martin Kovařík, jeden ze zakladatelů podniku.
Co Vás přivedlo začít podnikat v gastronomii?
Odjakživa jsem chtěl v něčem podnikat, ale nevěděl jsme přesně v jakém oboru. Po studiích jsem se seznámil s kamarádem, mým nynějším kolegou, který se mi svěřil s myšlenkou moderního fastfoodu. Jeho myšlenka se mi zalíbila, a především jedinečný koncept, který doposud náš trh postrádal. Dodávat na trh jídlo rychle, ale v té nejlepší kvalitě, jakou si dokážete představit. Tuto myšlenku jsme převedli do reality a v roce 2013 jsme otevřeli první pobočku v Uherské Hradišti.
V podniku si přijde každý na své. Zákazníci si pochutnají na pizze, lasagních bezlepkových i vegetariánských, hranolkách nebo polévkách. Připravujeme také francouzské palačinky, vafle, kávu fresh džusy a milkshaky. Menu je jednoduché, ale právě v tom vidíme jeho sílu.
V čem vnímáte svou konkurenční výhodu?
Naše jedinečná technologie nám umožňuje připravit produkty ve velmi krátkém čase a ve vysoké kvalitě. Díky tomu máme obrovskou kapacitu a jsme schopni obsloužit mnoho zákazníků.
Technologie je unikátní v tom, že díky ní maximálně eliminujeme lidský faktor, tím jsme schopni si držet z dlouhodobého hlediska stálou kvalitu našich produktů a máme obrovskou kapacitu výroby a výdeje výrobků… Celý proces výroby se děje přímo na pobočce před zraky zákazníků od začátku výroby až po finální výdej koncovému zákazníkovi.
![](https://press.foodora.cz/wp-content/uploads/2023/07/zakaznici-970x647.jpg)
Jaký příběh se váže k založení vašeho podnikání?
Od začátku jsme sami vyvíjeli celkový koncept restaurace včetně receptur, menu a cenotvorby. Postupem času jsme se zamýšleli nad tím, jak tento business rozvíjet dál. Zajímali jsme se o expanzi do velkých měst a Brno se později stalo naší prioritou. Téměř rok jsme hledali vhodné komerční místo, kde jsme nakonec v roce 2015 otevřeli naši nejdůležitější pobočku, které je dodnes sídlem naší společnosti a probíhají zde školení nových zaměstnanců nebo franšízantů. Pak už to šlo samo. Více jsme rozšiřovali naše pobočky i mezi franšízy a dnes máme po celé Moravě šest poboček.
Ruku v ruce s tím jsme otevřeli novou centrální výrobnu v Uherském Hradišti. Zde produkujeme náš specifický produkt Poe rolka a lasagne, které dodáváme do všech poboček.
Jak jste se cítil, když jste přivítal první zákazníky?
Naše očekávání nebyla velká. S restaurací jsme neměli mnoho zkušeností a vstupovali jsme na trh s novým konceptem, u kterého jsme si nebyli jisti, zda bude mít úspěch. I když naše cena byla tehdy bezkonkurenční, prodávali jsme čtvrtku pizzy za 12 korun a potvrdilo se nám, že v gastronomii trvá podniku rok, než si vybudujete svou klientelu.
![](https://press.foodora.cz/wp-content/uploads/2023/07/0051-hodonin-edit-1-970x647.jpg)
Jak jste si udrželi své zákazníky během kovidu?
Tak jako všichni jsme se zaměřili na rozvoz jídla. Využívali jsme společnost foodora v místech, kam rozváží a zbylé destinace jsme si pokryli sami vlastním rozvozem. Náš obor byl tenkrát postižen nejvíce, ale my jsme se rozhodli výzvě čelit. Snižovali jsme náklady a zaměřili jsme se na obsluhu z okének, která u nás byla už tehdy běžnou praxí.
Jak si myslíte, že foodora přispívá k rozšíření povědomí o Poe Poe?
Foodora je pro nás důležitým parťákem zejména v Brně, kde bychom bez ní nebyli schopni pokrýt tak velkou kapacitu.
Co by měl každý v Poe Poe ochutnat?
Bez čeho byste neměli odejít je pizza, francouzské palačinky a náš vlastní produkt – Poe rolka. Nově se zaměřujeme na produkci koblih. Jedinečnost této koblihy je vlastní technologie, kterou v Česku nikdo jiný nemá, možná pouze velké řetězce. Naše pečivo připravujeme přímo před zákazníkem, který může sledovat výrobu a vychutnat si naši koblihu v nečerstvější podobě.
Co byste vzkázal komukoliv, kdo by si chtěl založit podnikání v gastronomii?
Člověk si musí opravdu rozmyslet, zda je restauratérství pro něho ten správný fit a je ochotný se mu věnovat naplno. Prvotní vidina v podnikání by neměly být peníze, protože se pak nikam neposunete. Podnikání vás musí především bavit a naplňovat. Pro ty, kteří mají zájem o podnikání v gastronomii a nemají zkušenosti bych poradil, aby se nechali nejdříve u někoho zaměstnat. Je důležité nabrat prvotní zkušenosti a mít představu do čeho jdete????